Coronaviroza, Covid-19

Coronaviroza este o boala infectioasa virala, comuna omului si animalelor, produsa de virusi din familia Coronaviridae, si care se manifesta in mare parte prin simptome respiratorii.

Infectiile respiratorii la om se manifesta prin simptome care variaza de la cele ale unei simple raceli, pana la moarte. Formele grave de viroza, se mainfesta prin febra si usturime in gat, tuse, pneumonie sau bronsite.

Cele mai grave epidemii de viroza cunoscute la om sunt SARS (Sindrom Respirator Sever Acut), MERS (Sindrom Respirator al Orientului Mijlociu) si Covid-19.

In Decembrie 2019, o epidemie de pneumonie a fost raportata in Wuhan, China.
Pana in data de 20.03.2020, in intreaga lume, aceasta a cauzat cel putin 11,406 morti si 276,496 cazuri confirmate.

Modalitatile de transmitere cel mai probabile sunt prin secretii respiratorii, dar se crede ca si prin atingerea suprafetelor contaminate. Cei care manifesta semne de boala se considera a fi cei mai contagiosi, desi raspandirea este posibila si inainte de aparitia simptomelor.


Prioada de incubatie, de la contaminare pana la aparitia simptomelor este consideratat a fi de 5 zile, dar poate varia de la 2 la 14 zile.

Pentru ca, nu exista tratament antiviral specific, tratamentul se bazeaza pe ameliorarea simptomelor si terapie de sustinere.

Masurile de preventie reprezinta spalarea pe maini, acoperirea gurii, distantarea de alte persoane, monitorizare si autoizolare pentru persoanele care cred ca au fost infectate.

Rezistenta virusului in mediu poate varia de la trei ore, la trei zile.

2 thoughts on “Coronaviroza, Covid-19”

Leave a Comment