Maiaua (drojdia de casa)

Maiaua este un înlocuitor de drojdie, care se poate folosi cu succes, dacă nu există posibilitatea de a folosi drojdie.

Aceasta se prepara foarte simplu din faina si apa, existând și alte variații, care dau rezultate foarte bune.

Pentru prepararea maialei se folosește un borcan în care se introduce o cantitate oarecare de faina si apa. proporția între faina si apa este de 1:1. Compoziția se amesteca cu o lingura, pentru omogenizare, după care se pune capacul si se lasă de o parte.

O dată la 12 ore, se amesteca, timp de mai multe zile.

Cand se constată că amestecul formează bule, drojdia este gata.

Acesta este starterul, si se poate folosi la aluaturi, sau înmulți, adăugând apa si faina, pentru a obține și mai multă drojdie.

Dupa folosire, in același borcan, putem reface maiaua adăugând apa si faina, amestecând tot la 12 h.

Maiaua, care nu este folosită se poate pastra in frigider.

Alte variații ale acestei rețete sunt, folosirea in loc de apa a berii, sau zeama de la fructe care fermentează (struguri, stafide, mere, etc), aceasta reducând considerabil timpul de formare al starterului.

Leave a Comment